De buurderij

Ook al heb ik het geforceerde experimenteren in de keuken afgezworen, het overkomt me wel dat ik toch een keer iets uitprobeer. Zoals vorige week de rabarber-crumble. Deze beginneling gebruikte een combinatie van de recepten van Jeroen Meus en Sofie Dumont, gevonden op Google én nog een beetje eigen inbreng ter vervanging van een afwezig ingrediënt hier in huis en uit luiheid, wegens geen zin om nog naar de winkel te gaan.

Het resultaat mocht er zijn én gegeten worden. Gulle eter die dit schrijft, is nog (bijna spring)levend.

Niet dringen, deze is al op 😉

Hoe kom ik er dan bij? Ik ga nu al enkele weken naar de buurderij en ik vind zo stilaan mijn draai in het maken van een vast boodschappenlijstje. Af en toe bestel ik een groentemandje. Dan weet ik vooraf niet wat er in zal zitten. Twee weken geleden was dat heel veel: bleekselder, komkommer, tomaten, een krop salade, radijsjes en een courgette. Ik heb dan maar courgettesoep met teveel bleekselder gemaakt. Het smaakt zelfs! De andere dingen zijn in allerhande slaatjes en uiteindelijk in mijn maag beland.

Fruit had ik apart besteld waaronder de rabarber en ook een mango. Deze  laatste was een heuse verrassing, de eerste keer dat ik er een fruitmandje bestelde.  De mango was me zo goed bevallen dat ik er eentje apart bestelde.

Dan doe ik er ook maar ineens een brood bij met pompoenpitten, voilà.

Zo veganistisch als maar kan. Hoewel ik dat niet streng aanhoud. Vorige week had ik ook eieren besteld. Ik kreeg bij de hele bestelling extra tomaten omwille van de week van de korte keten. Door de corona beperkingen kon er niets evenementsgewijs doorgaan. Er is nu wel de Zomer van de Korte Keten.

Inmiddels heb ik zo mijn vast lijstje van fruit, brood en groenten. Om de zoveel tijd eieren erbij of iets lekkers in de aanbieding. Dit werkt voor mij. Ook al is het iets duurder – ik benadruk iéts – dan de supermarkt, ik kan er vooraf veel van verwerken en/of lang genoeg bewaren. De dingen die ik tot nu toe kocht en verorberde hadden ook veel meer smaak. De kersen bijvoorbeeld zijn heel lekker alsook de rode biet. Ik was er al gek op. Het is gewoonweg fijn om mijn diepvries nu gevuld te hebben met vers bereide gerechten.

Aangezien ik géén vlees, vis of broodbeleg/melk afkomstig van de koe eet, zoek ik ook verder. Tot nu toe vind ik nog voldoende in het supermarktje hier in de buurt en de Bio-Planet.

Het is een nieuwe ontdekkingstocht voor mij. Stap voor stap ontdekt mijn lichaam wat het echt wil en nodig heeft. Dat voel ik vooral wanneer ik het dat niet geef.

Het is nog afvalvriendelijk ook. De meeste dingen zijn in papieren zakken verpakt, die ik na gebruik weer kan plaatsen in de prullenmand, het vuilbakje in de badkamer ipv plastic zakjes.

Oh, en de mensen zijn heel vriendelijk en alert. Ik heb zelf nog geen vergissing meegemaakt. Of … ja toch, die van mezelf maar dat werd snel weer rechtgezet.

Vrijdag haal ik weer af. Mijn bestelling bestaat deze keer vooral uit fruit, waaronder een stuk watermeloen. Geen Griekse zoals ik die ken. Nu ben ik wel heel nieuwsgierig.

U ook? Alvast smakelijk! 😉

Gepubliceerd door

Anemos

Ik wil niet één reis naar Ithaka; ik wil er meer zolang het me gegund is Elke weg is zo boeiend ... (gedachtegang bij het her- en her- en herlezen van Ithaka - K.P. Kavafis)

5 gedachten over “De buurderij”

Reacties zijn gesloten.