Pasen

Pasen, voor iedereen wat anders, voor velen hetzelfde.

Op het kalenderblaadje lees ik iets over een heidens gebruik, waarbij versierde eieren geschonken worden, om het nieuwe leven te vieren. Pas later werd dat heidens gebruik gekerstend, zoals vele gebruiken. Tot op heden begrijp ik nog niet hoe het ene met het andere te maken heeft. Als kind al. Nu ik erop terugblik, de tijd dat ik ontdekte dat Sinterklaas en de Paasklokken kinderbedrog waren en ik mijn eerste grote teleurstelling in het leven meemaakte, herinner ik me dat ik echt dat verband zocht; dat verband tussen de verrijzenis en de Paasklokken die van Rome kwamen. Wat ik niet begrijp, kan ik dat geloven?

Wat ík niet geloof, kan ik wel respecteren bij anderen. Ik kan ernaar kijken en denken hoe fijn moet het zijn om zoveel vertrouwen te hebben, zelfs in je donkerste dagen. Ik moet niet alles begrijpen om het te respecteren. Waarom zou ik niet respecteren? Om die enkelen die van hun geloof misbruik maken? Om die enkelen die van iemand anders’ geloof misbruik maken?

Ik geloof in energieën van onze Aarde, in een universum, in kracht, in aanvaarding (al is dat vaak lastig), in respect, in weer opstaan en terug vínden.

Tenslotte geloof ik heel erg hard in…. chocolade! 😉

De Paashaas hoort het niet meer…

Smakelijk, vrolijk, ingetogen, rustig, uitbundig, muzikaal, kleurrijk, gemoedelijk, kies maar uit, voel maar aan… Pasen gewenst!

Gepubliceerd door

Anemos

Ik wil niet één reis naar Ithaka; ik wil er meer zolang het me gegund is Elke weg is zo boeiend ... (gedachtegang bij het her- en her- en herlezen van Ithaka - K.P. Kavafis)

7 gedachten over “Pasen”

 1. Chocolade vind ik al even lekker als een koe bier. Niet, dus. Ik hou het vandaag bij een gekookt kippeneitje. Mogelijks schilder ik er een gele narcis op met waterverf, mogelijks ook niet.
  Fijne Pasen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor mij persoonlijk betekent pasen niet meer dan dat ik zo dadelijk mijn kleinzoon zijn oogjes zal zien blinken als hij paaseieren komt rapen.
  Fijn paasweekend!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ben RK opgevoed maar heb alles wat daarvan niet meer paste losgelaten. Mooi dat jij wat je niet begrijpt wel respecteert en dat je chocolade zo apprecieert. Ik ben zelf ook een liefhebber.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een beetje te laat, maar de Paasboom staat hier toch ook nog.
  In de loop van de jaren heb ik heel veel losgelaten, maar de eitjes voor de (klein)kinderen blijven een constante. Ik hou wel van een soort ‘ritueel’.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.